Камені в нирках — причини, лікування, профілактика

Утворення каменів у нирках або нефролітіаз — патологія, під час якої розчинені в сечі мінерали та солі сечової кислоти випадають в осад і утворюють у нирках тверді нерозчинні конкременти — камені. Це один із варіантів перебігу сечокам'яної хвороби (СКХ). Причому у 15-17% людей із нефролітіазом камінь у нирках з'являється з обох сторін1.

Кам'яна хвороба нирок тривалий час протікає приховано, спричиняє хронічне запалення в сечових шляхах. Важко лікується, часто рецидивує.

Рослинні флавоноїди, ефірні олії та фенолкарбонові кислоти препарату Канефрон® Н діють на сечокам'яну хворобу нирок комплексно: надають протизапальний, сечогінний, спазмолітичний ефекти. Нормалізують хімічні властивості сечі, завдяки чому зменшуються розміри конкрементів, що утворилися.2

Причини

Сеча містить у розчиненому вигляді мінеральні солі та сечову кислоту, непотрібні організму продукти метаболізму. Причина каменів у нирках — випадання осаду з цих солей. Ставши нерозчинними, відкладення злипаються, утворюють зрощення.

Канефрон® Н надає сечі нормальну реакцію, що робить її більш стабільною, осад формується менше3.

Інші часті причини каменів у нирках:

  • хронічні захворювання сечових шляхів;
  • генетичні аномалії4;
  • порушення роботи паращитоподібних залоз;
  • незбалансована дієта, багата на вуглеводи та жири;
  • зловживання вітамінами D, C і препаратами кальцію.

Найчастіша причина, чому камені в нирках можуть з'являтися — жорстка вода в тому регіоні, де мешкає людина. Коли ми її п'ємо, регулярно отримуємо багато кальцію, розчинити який організм без допомоги не може.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Які бувають види каменів у нирках

Камені у нирках (конкременти) представляють собою органічні чи неорганічні мінеральні/сольові відкладення. Вони тверді, можуть мати різну форму та розмір. Найчастіше з’являються у нирках, але можуть бути і в сечовому міхурі, сечоводі. Залежно від хімічного складу, з якого утворилися камені, можна виділити декілька видів:

  • фосфатні камені, які були утворені в результаті кристалізації солей фосфору і кальцію;
  • оксалатні камені (вевеллит, ведделлит), які утворилися на основі солей щавлевої кислоти;
  • уратні камені, що утворені в результаті кристалізації сечової кислоти;
  • цистинові/ксантинові камені, які утворилися під час порушення процесу обміну амінокислот;
  • інші види каменів, такі як білкові, карбонатні, холестеринові (дуже рідко зустрічаються у чистому вигляді).

Коли камені мають початкову стадію та розмір, то вони майже не проявляються. Але збільшуючись у розмірах та досягаючи розміру понад 3 мм, або при наявності декількох каменів відразу, з’являються виражені симптоми у вигляді болю в попереку, гематурії та піурії.

Перші ознаки каменів у нирках

Нефролітіаз часто називають "тихою хворобою", адже він найчастіше протікає тихо та безсимптомно доти, доки не утворяться досить великі камені, здатні закупорити сечовід або "чіплятися" за його стінки під час виходу.
Лише іноді хвороба проявляється деяким дискомфортом у нижній частині живота, а також зміною кольору сечі (вона може ставати каламутною, червонуватою або коричневою). Така симптоматика з'являється, коли невеликі камені виводяться з нирок.
Ще, якщо є камені в нирках, симптоми можуть включати:

  • біль у попереку, боках або під ребрами;
  • біль у паховій ділянці;
  • утруднення або біль під час сечовипускання
  • кров у сечі.

Такі симптоми каменів у нирках спостерігаються, якщо конкременти (камені) невеликі, або мають тверді й гострі краї, які подразнюють і травмують чутливі слизові оболонки.

Симптоми каменів у нирках

Найчастіше яскраво виражений симптом каменів у нирках виникає, коли конкременти починають просуватися з нирок у сечоводи. Якщо такі утворення є досить великими або гострими, вони спричиняють біль, блокують нормальний потік сечі та значно погіршують самопочуття.
Спробуємо розібратися камені в нирках як виходять з організму. Конкременти можуть провокувати напад ниркової коліки, у цьому разі хворого турбує:

  • сильний біль, який локалізується в боці та спині, або в підреберній ділянці;
  • біль, який іррадіює (віддає) в нижню частину живота і пах;
  • хвилеподібний біль різного ступеня інтенсивності;
  • нудота і блювота;
  • лихоманка;
  • труднощі під час сечовипускання.

Біль - це основна ознака каменів у нирках. І під час ниркових коліків він стає настільки сильним, що хворий не може спокійно сидіти або знайти зручне положення. У такій ситуації необхідно негайно викликати швидку допомогу або самостійно звертатися до приймального покою лікарні.

Як проявляється нефролітіаз

Навіть великі камені в нирках довго не викликають біль. На тлі прихованого перебігу може відзначатися легке тривале підвищення температури через травму нирки та хронічні інфекції. Періодично відзначається хворобливість у попереку, іноді змінюється колір сечі: в ній буває домішок крові.

При симптомах, що свідчать про камінь у нирках, показаний Канефрон® Н. Технологія фітонірингу, за якою створено препарат, забезпечує точне дозування активних речовин у краплях або таблетках. Фталіди, гіркоти й органічні кислоти рослинного походження мають протизапальну, сечогінну, антиоксидантну дії. Вони також зменшують розміри невеликих каменів — літолітична дія2.

На жаль, люди рідко проводять профілактичне лікування, ігнорують ознаки каменів у нирках і тривожні сигнали організму. Тоді симптоми каменю в нирках призводять до лікарні: коли конкремент потрапляє у сечовід, виникає напад ниркової коліки. Гострий раптовий біль в одному боці, який може навіть спричинити втрату свідомості, змушує викликати швидку допомогу. Часто не вдається обійтися без операції.

Діагностика

Через тривалий період без симптомів діагностика при каменях у нирках часто запізнюється. Хоча виявити передумови для формування каменю в нирках можна по простому аналізу сечі: якщо в ньому багато солей і кристалів — ризик нефролітіазу дуже високий.

І на цьому ж етапі СКХ оптимально почати приймати Канефрон® Н. Виробництво за запатентованою технологією фітонірингу забезпечує в кожній таблетці або краплі оптимальну кількість активних речовин, які зупиняють формування каменю з солей у нирках.

Діагностикою каменів у нирках займається лікар-нефролог і лікар-уролог. Він може не тільки визначити наявність конкрементів, а й припустити, від чого камінь у нирках з'явився загалом. Крім аналізів сечі, методи діагностики при каменях у нирках передбачають:

  • УЗД сечовивідних шляхів;
  • екскреторну урографію;
  • МРТ, КТ внутрішніх органів;
  • огляд сечових шляхів і нирок за допомогою ендоскопа.

Дуже інформативним вважається ендоскопічний метод. Однак під час процедури можуть травмуватися сечовивідні шляхи. Щоб попередити ризик інфекції, перед маніпуляцією і після неї рекомендується курс Канефрон® Н5.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Лікування

Коли конкремент сформувався, розчинити його дуже складно, особливо якщо камінь належить до фосфатів. Завдяки ефективному складу курс лікування Канефрон® Н зменшує розміри дрібних камінчиків або перешкоджає їхньому подальшому зростанню. Але частіше відкладення знаходять уже великими.

Раніше лікування при каменях у нирках полягало в операції з видаленням конкременту. Зараз широко застосовується літотрипсія — дроблення каменів у нирках, лікування без операції. Утворення спеціальною апаратурою руйнується на фрагменти, які потім виходять із сечею.

Але лікування має враховувати причину каменеутворення, інакше швидко виникне рецидив. Для поліпшення прогнозу хворим з нефролітіазом може рекомендуватися приймання таблеток Канефрон® Н тричі на день. Альтернативна форма випуску – Канефрон® Н краплі, які також приймаються три рази на день, по 50 крапель за одне приймання.

Препарат має доведену в дослідженнях ефективність. Так, наприклад, після проведеної літотрипсії приймання препарату в стандартних дозах протягом 90 днів у 2,3 рази знижувало ризик рецидиву каменів у нирках.6

Ускладнення каменів у нирках

Камені з нирок можуть травмувати як самі нирки, так і інші структури сечовивідної системи. Серед можливих ускладнень нефролітіазу:

  • утворення абсцесу (гнійного запалення тканин);
  • уросепсис (зараження крові, спричинене патогенною урогенітальною мікрофлорою);
  • утворення сечового свища (аномального отвору, що з'єднує сечовий міхур з іншими сусідніми структурами, наприклад, піхвою, кишківником або шкірою);
  • рубцювання і стеноз (стійке звуження просвіту) сечоводу;
  • перфорація (порушення цілісності) сечоводу;
  • втрата функції нирок через тривалу обструкцію.

Профілактика

Від  СКХ не застрахований ніхто. Зміна місця проживання на географічно несприятливих територіях із жорсткою водою і посушливим кліматом, як протипоказання при каменях у нирках, і вживання правильної пом'якшеної води — доступні не всім. Як можна знизити ризик розвитку нефролітіазу:

  • пити багато води;
  • контролювати в харчуванні наявність оптимальних концентрацій вітамінів C і D, а також дотримуватися дієти, прописаної лікарем;
  • якщо в анамнезі раніше був камінь у нирках — періодично здавати лабораторні аналізи сечі;
  • увага до стану шлунково-кишкового тракту, який має велике значення в обмінних процесах організму;
  • уникати алкоголю;
  • увага на поперек, як індикатор запального процесу в нирках — є чинником ризику.

Людям, у яких високий ризик формування каменю в нирках (інфекції сечових шляхів, солі та кристали в аналізах, порушений обмін речовин), може рекомендуватися профілактичне приймання фітопрепарату Канефрон® Н. Виробництво за технологією фітонірингу забезпечує оптимальний вміст активних рослинних компонентів у кожній дозі. Препарат застосовують як засіб лікування і профілактики при каменях у нирках, який дозволений дітям від 12 років.

Щоб підвищити ефективність лікування при каменях, Канефрон® Н включають до комплексу терапії хворих із нефролітіазом.

Камені в нирках можуть викликати ниркову коліку - закупорку сечоводів і блокування відтоку сечі, що супроводжується дуже сильним болем і порушенням загального стану. Також вони можуть спричиняти різні ускладнення, зокрема звуження сечоводів, зараження крові, гнійні ускладнення, ниркову недостатність тощо.

Колір і структура каменів у нирках залежить від їхнього типу (складу). Оксалатні конкременти є щільними, чорно-сірими та шипуватими. Фосфатні - м'які та світло-сірі з рівною гладкою поверхнею. Уратні - жовті або коричневі, гладкі та тверді. Карбонатні - білі, м'які та гладкі. Цистинові - жовтувато-білі, круглі, м'які та гладкі. Холестеринові - чорні, крихкі та м'які.

Існують препарати, які сприяють розчиненню каменів або зменшенню їхнього розміру, а також виведенню конкрементів із сечової системи. Так діє Канефрон Н. Якщо ж камені не піддаються розчиненню, лікарі можуть призначити їх дроблення - під час такої процедури камені розколюються на невеликі фрагменти, які потім успішно виводяться з організму.

У разі великих конкрементів необхідно відмовитися від занять спортом, оскільки активні дії можуть спричинити рухливість каменю і, як наслідок, ниркову кольку. Також за каменів у нирках не можна їсти солону і мариновану їжу, пити каву, міцний чай і спиртні напої.

Багато людей живуть із каменями в нирках, навіть не підозрюючи про їхню наявність. Але конкременти можуть будь-якої миті починати рухатися і завдавати дискомфорту, спричиняти ниркову кольку, пошкодження слизової та інші ускладнення.

Камені можуть блокувати відтік сечі, що вимагає екстреного хірургічного втручання. Також конкременти можуть травмувати слизові, спричиняючи перфорацію сечоводів, порушувати функції нирок, спровокувати появу гнійних і важких інфекційних ускладнень.

Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

Література:

  1. Xavie F., Riss H., Coleman D. //Biochemical evaluation of urine of patients with bilateral nephrolithiasis // Scand. J. Urol. Nefrol. - 2000. - Vol. 29, N 3. -P. 279-283.
  2. Попов А.И., Попова Т.А.,// Роль фитопрепарата Канефрон® Н в лечении пациентов с впервые выявленными мелкими конкрементами почек // Медицинские Новости – 2012 № 12.
  3. Неймарк А.И., Каблова И.В., Ноздрачев Н.А., //Применение фитопрепаратов в качестве средств профилактики послеоперационных осложнений у больных мочекаменной болезнью. // Журнал «Экспериментальная и клиническая урология», 2010.
  4. Gill Rumsby.,// Genetic defects underlying renal stone disease // International Journal of Surgery, Vol. 36, Part D, December 2016, P. 590-595.
  5. Л.А. Синякова, д. м.н., профессор, Российская медицинская академия последипломного образования, кафедра урологии и хирургической андрологии //Рецидивирующие инфекции нижних мочевых путей – междисциплинарная проблема. // Журнал «Медицинский совет», Москва, 2014.
  6. М.И. Давидов, А.М. Игошев,// Влияние растительного препарата Канефрон® Н на результаты дистанционной ударно-волновой литотрипсии.// Журнал «Экспериментальная и клиническая урология» №3, 2015.
  7. М.А. Репина, Е.Г. Крапивина, В.А. Колчина, O.A. Стамбулова //Современные подходы к коррекции нарушений функции почек у беременных женщин. // Журнал акушерства и женских болезней, 2004.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я